keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Wienin valmisteleva kokous 3.-7.10.2016



Pietarsaaren lukion opettajat Tiina Stara ja Tytti Lehtola osallistuivat lokakuussa Wienissä järjestettyyn projektimaiden opettajien tapaamiseen. Projektin loppusuora häämöttää, mutta vielä on työtä tehtävänä. Wienin kokoontumisen tarkoituksena oli paitsi Heustadelgasse Schuleen tutustuminen, myös marraskuussa tapahtuvan oppilaiden kokoontumisen suunnittelu.

Marraskuun kokoontumisen teema on erilaisuus (Diversity). Tätä teemaa työstettiin ja suunnitelmien pohjalta laadittiin kokoontumisviikon ohjelma. Oman koulumme opettaja, Anna-Maija Lyyra, tulee omassa osuudessaan toteuttamaan erilaisuuteen liittyviä ryhmätehtäviä.

Heustadelgassen koulu järjesti osallistujille monipuolista ohjelmaa sekä koulussa että sen ulkopuolella. Koulun ohjelma painottui uusien digitaalisten apuvälineiden käytön opetteluun ja opiskelijoiden tapaamisen suunnitteluun. Koulukierroksella esiteltiin monipuoliset, modernit ja avarat tilat. Erityisesti lasiseinäinen kirjasto ja kellarissa sijaitseva liikuntasali, johon pystyi kurkistamaan toisen kerroksen ikkunoista, jäivät mieleen.

Isännät olivat varautuneet tuloomme tarjoamalla myös koulun ulkopuolisia elämyksiä. Dialog in Dunkel (Dialogi pimeässä) -kierroksella osallistujat pääsivät kokemaan näkövammaisten maailman. Kierros tapahtui maan alla olevassa keskuksessa, jossa sokeat henkilöt opastivat näkeviä täydellisessä pimeydessä. Kokemus oli vaikuttava. Samaa voi sanoa Grinzingin luontoreitistä, joka vie kulkijat satumaista polkua pitkin kukkulan huipulle, josta Wienin kaupunki avautuu katselijan eteen.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, minkälainen opiskelijoiden tapaaminen tulee käytännössä olemaan ja minkälaiseksi projektin loppuosa muodostuu.



Tytti Lehtola

sunnuntai 2. lokakuuta 2016

InTIMe21-projektilla on vaikutusta!

Seitsemän maata yhdistävän projektimme kolmas eli viimeinen vuosi käynnistyi tämän lukuvuoden alussa. Neljän maan koulut ja kulttuurit ovat tulleet tutuiksi: Tanskasta tarttui smørrebrødin syömisen lomassa mukaan peer education eli vertaisoppiminen. Sloveniassa vaihdoimme ideoita vaihtoehtoisista, luovista opetusmenetelmistä ja huomasimme, kuinka melkeinpä ruoan kuin ruoan voi tarjoilla rullalle käärittynä. Espanjassa opiskelijat saivat rautaisannoksen bocadilloja eli lounaaksi tarjoiltuja vaaleita eväsleipiä samalla, kun perehdyimme yrittäjyyskasvatukseen. Suomessa, kotikoulussamme, tutustutimme ystävämme karjalanpiirakoihin, korvapuusteihin ja salmiakkiin; tiedollinen anti liittyi kestävään kehitykseen. Jäljellä ovat vielä vierailut Itävallan, Puolan ja Italian yhteistyökouluihin ja uudet näkökulmat innovatiivisiin opettamis- ja oppimismenetelmiin.

InTIMe21-Erasmus+ -projektin on tuonut uusia, kansainvälisiä tuulia kouluumme. Vertaisoppimisesta on tullut pysyvä osa Pietarsaaren lukion arkea, ja sen kokevat toimivaksi, tehokkaaksi ja mielekkääksi metodiksi niin opiskelijat kuin opettajatkin. Projektiin liittyvät työt ja teemapäivät taas ovat osoittaneet, kuinka yhdessä tekeminen tuo tullessaan yhteisöllisyyttä ja hyvää oloa. Olemme voineet myös huomata, että ryhmällä on voimaa ja yhdessä voi oikeasti vaikuttaa asioihin. Tämän kaiken ovat meille näyttäneet niin Earth Day, Peer Education Day kuin Metsäpäiväkin aktiviteetteineen.