maanantai 13. huhtikuuta 2015

Etujoukkojen matka lähenee jo loppuaan

Ensimmäinen osa Idrijan matkastamme alkoi jo viime torstaina aamulla noin kello neljä, kun Marja ja Riikka matkustivat "etjujoukkoina" opettajien tapaamiseen. Kuten Tanskassakin, täällä Sloveniassa opiskelijoiden tapaaminen meni hiukan limittäin opettajien tapaamisen kanssa, joten saimme viettää yhden kokonaisen päivän yhdessä Tiinan, Timon, Lauran, Essin, Nooran ja Idan kanssa. Yritimme valmistaa heitä myös kaikin mahdollisin tavoin tulevaan matkaan raportoimalla säästä, tarvittavista varusteista sekä kaikesta muusta hyvin olennaisesta, kuten kiumuraisesta tiestä ja hotellin tyynyn laadusta...

Matkamme Sloveniaan  sujui hitaasti mutta varmasti ja perillä olimme torstai-iltana. Päivät Idrijassa kuluivat nopeasti muiden maiden opettajien menestyksellisiä opetusmenetelmiä opiskellen ja projektin jatkoa suunnitellen. Pääsimme nauttimaan paikallisista ruuista, kuten esimerkiksi kääretorttumaisesti rullatusta pastasta sekä tutustumaan Idrijan historiaan entisenä elohopeakaivoskaupunkina. Majoituimme Idrijan ainoaan hotelli Jozefiin, joka sai kaikilta opettajilta kyllä täydet pisteet. Myös keväinen sää suosi meitä koko matkan ajan, tosin saimme nauttia siitä suurimman osan aikaa vain koulun ikkunan läpi.

Koulussa kiinnitimme huomiota erityisesti sen hienoihin puitteisiin. Koulu oli remontoitu vuonna 2008 ja näytti olevan loistavassa kunnossa. Kaikenlaiset opetusvälineet luokissa olivat hyvin ajan tasalla. Lähes kaikissa luokissa oli käytössä älytaulut.

Opettajien kokouksen aiheena oli Idrijassa "Good practise market". Tämä tarkoitti sitä, että eri maiden opettajat esittelivät omia menestyksellisiä opetusmenetelmiään muille. Aiheina olivat muun muassa Espanjassa vietetty ongelmanratkaisuun perustuva matematiikkaviikko, pisteytetty keskustelu-harjoitus, sokraattinen kysymystekniikka ja käänteinen luokkahuone. Itävaltalainen Christine esitteli käyttämiään vapaasti saatavilla olevia opiskelualustoja, joita olivat esimerkiksi Fakebook.

Parhaimpana antina kokousesta olivatkin nämä uudet hyvät opetusmenetelmät sekä muiden maiden opettajien kanssa käydyt antoisat keskustelut. Oli erittäin mielenkiintoista huomata, kuinka muiden opettajien täysin toisissa oppiaineissa käyttämiä opetusmenetelmiä pystyisi hyvin toteuttamaan myös omassa oppiaineessa. Opettajan kannalta tällaiset tapaamiset ovat erittäin tärkeitä, sillä uusien ajatusten saaminen omaan opetukseen on aina tervetullutta. Siitä hyötyvät sekä koulumme muut opettajat että opiskelijat! Teimmekin kynä sauhuten muistiinpanoja, jotta voimme jakaa kaiken saamamme tiedon koulumme opettajille ja oppilaille siellä Pietarsaaressa! Kaikki esitykset on koottu myös eTwinnigin oppimisalustalle, josta niitä voi tarkastella kuka tahansa sinne kirjautunut kiinnostunut ja utelias opettaja.

Sunnuntai vietettiin koko Erasmus+ -porukalla, kun kaikki Idrijaan saapuneet opettajat ja opiskelijat retkeilivät yhdessä. Pääsimme vierailemaan merenrantakaupunki Piranissa sekä uskomattoman hienossa tippukiviluolassa Postojnassa. Oli ihanaa saada viettää päivä yhdessä Tiinan, Timon ja opiskelijoidemme kanssa, kiitos teille! :) Iloiset opiskelijamme vaikuttivat olevan erittäin tyytyväisiä matkaansa, kaikilla sujui isäntäperheissä hyvin ja tunnelma bussissa oli rentoutunut. Oli vaikea kuvitella, että nuoret olivat tavanneet toisensa vasta alle vuorokausi sitten!

Aikataulumme Idrijassa oli äärettömän tiukka, minkä vuoksi tämä blogin päivittäminenkin jäi kovasti aiottua vähemmälle. Tällä hetkellä olemme vielä Slovenissa, nyt Ljubljanassa, josta lento lähtee noin yhdeksän tunnin kuluttua. Tunnelma on hyvin väsynyt mutta onnellinen! Olemme iloisia tästä ihanasta kokemuksesta ja odottelemme jo, että pääsemme kotiin jakamaan kaikkea oppimaamme. Projekti jatkuu, nyt tietenkin ensin opiskelijoiden tapaamisella Idrijassa ja sitten seuraavana syksynä Barcelonassa. Mahtavaa olla mukana Erasmus+ Intime21-projektissa!

Terveisin tyytyväiset mutta väsyneet Riikka ja Marja

1 kommentti :